Vår verksamhet

På Tekonf skär vi till, syr, svetsar, stansar och efterbearbetar i princip alla mjuka material i vår produktionsanläggning på Frösön i Jämtland.

Vi har vidareutvecklat vår maskinpark och förstärkt vår kompetens inom såväl sömnad, tapetserare, maskinoperatörer och konstruktion för att kunna leverera en kvalitet som når och överträffar våra uppdragsgivares krav.

Tillsammans med dig som uppdragsgivare hittar vi alltid en bra konstruktionslösning för dina produkter och säkerställer en jämn kvalitet. För oss handlar det i lika stora delar om produktionsperfektion som materialoptimering för att minska råvaruförbrukning.

Det som genomsyrar vårt sätt att arbeta är att alltid utgå från våra dina behov och resurser för att kunna leverera med säkerställd hög kvalitet.

Våra material

Vi arbetar främst i PVC-vävar, textilier, gummiduk och olika cellplaster. Vår långa erfarenhet inom branschen gör att vi har mycket god kunskap om vilka material som finns att tillgå på marknaden. Vi arbetar med flertalet av de större leverantörerna i norra Europa, men har även kontakter i Kina.


PVC-vävar

Vi kan tillhandahålla både matta och blanka PVC-vävar i ett stort antal färger, vikter och kvalitéer. Särskilt god kunskap har vi om norra Europas utbud av militära, olivgröna PVC-vävar. Vi samarbetar med ledande tillverkare som FOV Fabrics, Heytex, Sattler, Naizil och Stefano Mardegan.


Textilvävar

Vi har ett stort sortiment av textilvävar för skiftande ändamål och med olika egenskaper. Vissa textiler är belagda med polyuretan eller silikon, medan andra är flamskydds- eller UV-behandlade, och kommer från ett flertal leverantörer.

Vi har även ett brett sortiment av gummidukar i EPDM, Nitril (Ni), Kloropen (CR) och Neopren från både Trelleborg och Semperit med hög, jämn kvalitet. Vid behov kan vi också leverera enklare gummidukar och om det behövs ordnar vi med självhäftning.


Cellplaster

Inom cellplaster och cellgummi finns det ett stort antal produkter med olika egenskaper, till exempel värme- och ljudisolerande, som lämpar sig för olika ändamål. Även här kan vi erbjuda självhäftning och olika beläggningar, exempelvis polyuretan eller aluminium. I vårt sortiment har vi produkter från alla de ledande tillverkarna eller grossisterna i norra Europa, bland andra Cabseal, Bramming Plast, NMC, Recticel och Sontech. Vi tillhandahåller dessutom polyeterskum (skumgummi) i olika tjocklekar, vikter och kvaliteter.


Tillbehör

Utöver våra basmaterial – PVC-vävar, textilier, cellplaster och gummidukar – har vi möjlighet att konfektionera dina produkter med olika typer av metall och plastöljetter, spännen, kamlås, etiketter, printade tryck eller screentryck, gummispännare, nitar, plywood, linor, kederlister, magneter etc – allt efter behov.

Produktutveckling

Att systematiskt vidareutveckla och produktionsoptimera ligger i vårt DNA. Vår materialkännedom, lyhördhet och förmåga att omsätta idéer i praktiken är en resurs som står till ditt förfogande. Våra medarbetare CADar fram prototyper som med mycket kort ledtid kan provas ut i vår produktion. På det viset kan vi snabbt få svar på om respektive prototyp verkligen uppfyller dina kriterier eller behov.

Nyfikenheten som drivkraft

Vi har lång erfarenhet att optimera produktionen – tillsammans med våra uppdragsgivare försöker vi hela tiden hitta lite smartare sätt att producera mer resurssnålt. Att ta tillvara råmaterialet fullt ut genom att minimera spill är en del, men vi strävar också efter att hitta bättre material eller alternativa tekniska lösningar för likvärdig eller förbättrad funktion.

För oss handlar det om att hela tiden försöka producera smartare – det vinner alla på i längden.

Maskiner och produktionsteknik

Skärning

När vi skär materialen använder vi vår skärmaskin Zünd G3 2XL-3200. Med den kan vi utföra en mängd olika arbeten inom tillskärning. Skärmaskinen har conveyor, vacuumbord, fräsverktyg, hålpipa och oscillerande kniv. Med en skärbredd på hela 2,7 meter klarar vi tuffa material upp till 50 mm i tjocklek, med en hög noggrannhet och effektivitet!

Svetsning

Högfrekvenssvetsning (HF-svetsning) används för att sammanfoga PVC-vävar till täta fogar. Det slutliga resultatet påverkas av presstryck, svetsenergi, presstid och kyltid.

Med våra moderna HF-svetsar klarar vi alla typer av svetsningar och vi har också ökat på vår produktivitet och kvalitet när vi använder marknadens mest prisvärda PVC-vävar.

Med tiden har vi skaffat oss stor erfarenhet av HF-svetsning och kan därför bistå även vid svårare konstruktioner där höga kvalitetskrav ställs.  

Sömnad

Vi har såväl kunnande som resurser för att klara av våra uppdragsgivares behov inom industrisömnad. Våra maskiner är utrustade för bland annat ennåls- och tvånålssömnad samt bandning. Vi har också en automatsymaskin för tränssömnad samt en bandkap. Textila produkter och specialremmar hanterar vi allt efter ditt behov och givetvis har vi kompetens att utföra sömnadskonstruktion.

Stansning

Vid större serier är stansning den optimala lösningen för att snabbt ta fram ett stort antal färdiga detaljer. Vi klarar tjocka gummidukar, cellplaster, cellgummi och alla sorters vävar och textilier. Dessutom har vi utrustning för viss efterbehandling av cellplaster och andra lite hårdare mjuka material.

80 000

åkmadrasser av märket Froztyfox producerades under 2021. Om vi lägger de efter varandra tar vi oss ända till Åre från vår fabrik på Frösön!

10 

olika modersmål talas bland våra medarbetare

50 %

av världens flygtransporter av Covid 19-vaccin under pandemin utfördes i flygcontainrar som vi skär glasfiber till.